Cirka 80-90% af alle dem, der kommer i forløb hos mig, de kommer for at få hjælp til stresshåndtering. Derfor vil jeg i dette indlæg komme ind på hvilke muligheder du, hvis du kæmper med stress i din hverdag.
Der findes jo et hav af muligheder for at få hjælp til stresshåndtering. Først må vi dog se på hvad stress er. Derefter vil jeg se på hvilke muligheder for stresshåndtering der tilbydes, og til sidst vil jeg give dig mine gode råd i forbindelse med stress.
Hvad er stress?
Stress er en naturlig mekanisme, som vi allesammen er født med. Hvis ikke vi var i stand til at opleve stress, så var menneskearten formentlig uddø for længe siden. Stress er mekanisme, der er beregnet til at kunne hjælpe os i kritiske situationer. Forestil dig blot, at du levede for hundredetusind år siden ude på savannen. Hvis der kom en sabeltiger forbi, ville din stressmekanisme blive udløst, og du ville enten gå i kamp- eller flugt-mode.
Stress har siden tidernes morgen gjort os i stand til at yde en ekstra indsats, specielt fysisk, i en krævende situation. I vores moderne verden er det dog sjældent, at vi skal yde noget ekstra fysisk, når vi bliver udsat for en krævende situation. Derfor bliver vores stress heller ikke brændt af. Den bliver så at sige ophobet i vores krop.
Når vi oplever stressede situationer vil vores krop frigive 2 hormoner. Nemlig Adrenalin og Kortisol. Lige når den stressede situation opstår, vil vi få et “skud” adrenalin og lige kort efter vil kroppen begynde at frigive Kortisol.
Adrenalin er med til at skærpe vores reaktioner. Adrenalin er det hormon, der er med til at give os hjertebanken, svedige håndflader, ændret åndedræt, øget tissetrang mm.
Kortisol som frigives lidt senere end Adrenalin er med til at mobilisere kroppen og hjernens ressourcer til at yde det optimale. Det er Kortisol, der på længere sigt giver os de mere alvorlige stress-symptomer som for eksempel at du glemmer ting, bliver mindre social, blive opfarende/aggressiv, oplever blødnings-forstyrrelser, får mave-tarm-problemer mm.
Stress kan komme af mange ting
Både fysiske og psykiske belastninger kan ligge til grund for at vores krop frigiver stresshormonerne. Men som skrevet tidligere så giver vi i dag ikke vores krop mulighed for at brænde disse hormoner af på samme måde, som man gjorde for hundredetusind år siden.
Vi kan sammenligne vores reaktion på stress med den måde, som dyr reagerer på. Hvis du forestiller dig en antilope, der går og græsser fredelig ude på savannen. Pludselig kommer der en løve i fuld firspring, den vil gerne have en god frokost. Det udløser øjeblikkeligt en stress-reaktion hos antilopen. Den sætter af sted, og spæner for livet. Dens hjerte pumper hårdt. Den sveder. Den mobiliserer alle de ressourcer den har.
Skulle det ske at løven må vende hjem uden frokost, så vil man se en glad antilope, der står og ryster. Den ryster fordi den er så påvirket af stress-hormoner. Det er sindssygt smart af antilopen at ryste, for på den måde får den brændt alle stress-hormonerne af, så de ikke ophobes i kroppen.
Hvornår har du sidst rystet?
For os mennesker er problemet, at vi ikke ryster efter at have været udsat for en stressende situation. Og samtidig udsættes vi måske for dem dag efter dag, så vi når aldrig at brænde nogle af stress-hormonerne af. Derfor ophobes de i vores krop.
Stresshåndtering
Der findes mange metoder til at håndtere stress på. Fælles for dem alle er dog, at de i et eller andet omfang hjælper kroppen med at frigive nogle af de ophobede stresshormoner. Det er uanset om det er stresscoaching, kropsterapi, yoga, mindfullness eller noget femte.
Og det er også det du skal være opmærksom på i forhold til den metode du vælger. Du skal lægge mærke til, hvordan din krop reagerer på den hjælp til stresshåndtering som du vælger. Rigtig mange stressede mennesker har svært ved at mærke deres krop og dens behov. De har simpelthen været nødt til at lukke ned for kroppen, for det var for overvældende at skulle lytte til den.
Så når du giver dig i kast med en eller anden form for stresshåndtering, så vær bevidst om hvordan det påvirker din krop. Og så selvfølgelig også hvordan det påvirker dig psykisk. Hjælper det dig til at fjerne årsagen til din stress eller bliver det blot en midlertidig symptombehandling.
Bodycompassion tilbyder
Hos Bodycompassion fylder stresshåndtering rigtig meget. Det gør det, fordi det oftest er den første udfordring folk står med. Du kan ikke tage store og vigtige beslutninger i dit liv, hvis du samtidig er i en stressede livssituation. Derfor starter vi som regel med at få styr på stressen. Både den fysiske stress, der er i kroppen og ved at arbejde med selve årsagen til at du blev stresset.
Helt konkret tilbyder jeg to muligheder, nemlig kropsterapi og stresscoaching.
Kropsterapi er en unik behandlingsform der med udgangspunkt i dybdegående, pulserende massage, zoneterapi, akupressur, åndedrætsteknik og samtaleterapi hjælper dig og din krop til at frigive kroppens stress. Du vil allerede efter første behandling mærke en lethed og ro i kroppen. På den måde giver du din krop mulighed til at arbejde for dig i stedet for imod dig. Kroppen husker, og har du gamle stressreaktioner med dig, så er det vigtigt at give plads til at de bliver bearbejdet. Det gøres nemt og behageligt igennem kropsterapi.
>>>>> Læs mere om kropsterapi her <<<<<
Stresscoaching er et coachingforløb specielt designet til mennesker med stress. Stresscoaching er en række samtaler, hvor du vil få redskaber til at komme ovenpå igen, og du vil lære at forebygge stress. Du vil igennem et stresscoaching-forløb opnå mere overskud både fysisk og psykisk.