3 tiltag du selv kan gøre, hvis du er stresset

For et par dage siden skrev jeg lidt om stresshåndtering, og hvad du skal være opmærksom på i den henseende. Det indlæg kan du læse her  “Hjælp til stresshåndtering”

 

Men hvad kan du egentlig gøre selv?

 

Som jeg fortalte for et par dage siden, så er noget af det vigtigste i forbindelse med stresshåndtering, at du får kroppen med. Du skal være opmærksom på, at du får brændt dine stresshormoner af, så de ikke ophobes i kroppen.

Hvis du får hjælp af en professionel i forbindelse med din stress, det kan for eksempel være en stresscoach, en psykolog, en kropsterapeut eller anden, så vil du blive bedt om at gøre et stykke arbejde derhjemme. Du vil blive bedt om at yde en indsats i det daglige, for på den måde at ændre den stressede tilstand, som du er i.  Du kan nemlig ikke nøjes med at dukke op en gang hver anden uge, lytte til de gode råd og så ellers ikke foretage dig andet 😉 Surt show, I know, men hvis du virkelig vil ændre din tilstand, bliver du nødt til at gøre noget anderledes.

 

3 tiltag du selv kan gøre, hvis du er stresset

 

I dag vil jeg dele 3 tiltag med dig, som er dem de fleste får med sig, når de går fra enten en stresscoaching eller kropsterapi hos mig.

 

1 – Sørg for motion hver dag

For at brænde stresshormonerne af er motion vigtigt. Hvad der også er vigtigt er, at det ikke drejer som hård motion. Det handler altså ikke om at du løber 5 km hver dag eller styrketræner hårdt i centret.

Tværtimod så skal du ikke motionere hårdere end at du kan føre en helt almindelig samtale undervejs. Det vil sige at du går eller cykler en tur i helt almindeligt, roligt tempo.

Giv din krop 30 minutters motion om dagen. Og allerhelst ude i den fri natur, da naturen virker afstressende.

Har du svært ved at prioritere 30 minutter om dagen? Så start med mindre 😉 20 minutter er bedre end 10 minutter, og 10 minutter er bedre end ingenting.

Er det helt umuligt for dig at komme af sted? Så tag blot sko og jakke på og stil dig ud på fortovet. Det er helt okay. I morgen gør du det samme, og dagen efter igen. Måske en dag det lykkes dig at gå i bare 5 minutter. Det er alt sammen små skridt i den rigtige retning, og det er det der betyder noget på den lange bane.

 

 

2 – Lyt til en guidet meditation

Det der med at meditere, det kan være rigtig svært hvis man aldrig har prøvet det før. Heldigvis er der masser hjælp at hente og ofte helt gratis. Når du mediterer mærker du din krop. Og ved hjælp af en guidet meditation kan du simpelthen påvirke din krop positivt.

Som stresscoach anbefaler jeg altid, at du hver dag lytter til en guidet meditation der hedder “stress af” som du kan finde som app. Det er Bjarne Toftegaard der står bag appen. Første del som tager 17 minutter er gratis. Den er opbygget sådan, at den påvirker dig på 3 forskellige niveauer. Brug den for eksempel hver eftermiddag efter arbejde. Du kan jo eventuelt sidde i bilen og lytte til den, inden du henter børn. Sværere behøver det ikke at være.

 

 

3 – Prioriter din søvn

Når din krop er stresset, så er den på overarbejde. Derfor kræver den søvn for at kunne restituere. Derfor er det vigtigt, at du prioriterer at sove godt og nok. Det gør du bedst ved (i hvert fald for en periode) at have en fast sengetid. Vidste du for eksempel, at hvis du en aften kommer en time senere i seng end normalt, så har du næste dag, hvad er svarer til en times jetlag. Det tager i øvrigt din krop 24 timer, at komme sig over den times jetlag.

Men det kan være svært at sove, når man er stresset. Derfor vil jeg råde dig til, at være ret bevidst om hvordan du forbereder dig op til din søvn.

  • Har du svært ved at falde i søvn på grund af tanker, så sæt dig og skriv alle dine tanker ned lige inden du går i seng
  • Sluk for alle skærme (TV, PC, tablet, telefon) en time før du skal sove
  • Stop med at drikke kaffe inden kl. 15.00 om eftermiddagen
  • Sørg for at dit soveværelse er luftet godt ud og der er rart at være

Hvis du alligevel ikke kan sove, så kan du prøve at forestille dig en hvid tavle for dit indre. Skriv nu i tankerne tallet 100. dernæst forestiller du dig, at du hvisker tallet ud og i stedet skriver 99. Sådan fortsætter du dernedad. Alternativt kan du tænke tilbage på en rigtig god oplevelse du har haft.

 

 

 

Stress er en tilstand – du har et ansvar for at komme ud af den igen

Det kan selvfølgelig lyde meget omstændigt med de her tiltag. De kræver jo noget af dig, og det sidste du har brug for, hvis du er stresset er endnu flere opgaver. Jeg vil dog alligevel opfordre dig til at prøve det af. For det er dit ansvar at der bliver taget hånd om din stress. Det er dig og kun dig, der kan ændre på tilstanden inden i dig.

Vil du vide mere om hvordan jeg kan hjælpe dig i forhold til din stress? Så læs mere om Kropsterapi og stresscoaching herunder:

 

>>>> Kropsterapi <<<<<

>>>>> Stresscoaching <<<<< 

Disse tiltag er til dig, der er lettere stresset og har brug for at gøre noget selv. Oplever du alvorlige symptomer på stress, skal du kontakte din læge og evt. have professionel hjælp.

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.