Kontrol og kontroltab

Hvordan har du det med kontrol?

Det er nok det tema, jeg møder allermest i mine behandlinger. Det her med at have kontrol.

Kontrollen ligger ofte nedenunder alt det andet.Og langt de fleste er fuldt ud bevidste om, at de har “noget” med kontrol.

Så hvad er det der med kontrol? Hvorfor frygter vi at tabe den? OG hvor sidder den i kroppen?

Hvad er der med den der kontrol?

Kontrol kan være en ganske god idé 😉 Tænk bare hvis du ikke havde kontrol over din ring-muskel… det ville blive lidt noget gris 😉

Men mange af os har taget kontrollen til et noget højere niveau.

Vi forsøger at have kontrol over storset alt hvad vi omgiver os med. Det er alt lige fra at børnene ikke blander en pink trøje med røde bukser og lilla sokker, til hvor mange/få kalorier vi spiser, til hvordan andre skal opføre sig.

Noget af det kan vi sagtens kontrollere, men noget af det er også uden for vores kontrol. Uanset hvad så kommer vi hurtigt på overarbejde, når vi skal kontrollere alt omkring os.

Når vi hele tiden skal have kontrol, så kræver det nemlig meget energi af os, og ind imellem oplever vi så, at vi ikke har mere at give af.

Når det sker, er det at vi pludselig finder os selv i gang med at inhalere en plade Marabou.

Eller vi råber af børnene, manden og hund. For de kan vel nok fatte, at du ikke kan blive ved med at sørge for, at de ser pæne ud i tøjet, har matchende sokker og altid husker at rydde op efter dem selv!

Hvor kommer kontrollen fra?

Kontrol er en måde at overleve på. Hvis vi bliver udsat for fare (og her er det fare “ur-instikt-wise” vi taler om, som fx. når noget forandrer sig, eller vi er bange for at blive smidt ud af flokken), gør vi alt hvad vi kan for at få kontrol over situationen.

Jo mere man igennem barndommen oplever, at det er utrygt at være den man er, jo mere søger man kontrollen.

Kontrollen bliver vigtig, for på den måde kan man hele tiden sørge for at rette ind, så “de voksne” (ens forældre eller andre primære omsorgspersoner) synes man er dygtig, og dermed bliver man ikke “ædt af en sabeltiger”.

Selvom du er vokset op i en lykkelig kernefamilie kan du sagtens kæmpe med kontrollen. For måske har det været en værdi i din familie, at man ikke skabte sig, larmede eller på anden måde skilte sig ud. Nu ligger det jo i barnets natur, at skabe sig, larme og prøve grænserne af, så når du gang på gang er blevet bedt kærligt men meget bestemt om at stoppe det der pjat, så har du lært, at det er vigtigt, at have kontrol over tingene.

Kontrol som voksen

Det du har øvet dig meget i som barn, er du som regel rigtig god til som voksen 😉

Har du øvet dig i at være kontrolleret, pæn og ordentlig, så er det klart det nemmeste for dig, nu hvor du er voksen.

Derfor bliver du også rigtig udfordret, når nogle af dine kollegaer synes, at i skal lege ballondanse til sommerfesten. Eller da du blev hevet på polterabend uden at kende dagens program.

Det kan også være udfordrende for dig, at uddelegere opgaver til andre, hvilket gør det lidt svært at SAM-arbejde med dig. Til gengæld kan du nemt føle, at du sidder med alt for mange opgaver, som du næsten ikke kan overskue.

Hvor sidder kontrollen i kroppen?

Når jeg møder folk på briksen, der er udfordret i forhold til kontrol, er der flere steder jeg mærker det.

Og når nu du bliver bevist om disse steder, så prøv at mærke efter, om du kan mærke spændingerne der 🙂

Kæberne – måske du faktisk sidder og bider hårdt sammen lige nu?

Ballerne – man må jo bare knibe ballerne sammen, er et udtryk, som du måske kender 😉

Anklerne – uha, den er altid tydelig, når man ligger på briksen 😉

Åndedrættet – trækker du egentlig vejret dybt og frit?

Øjnene – tør du sætter dig med helt lukkede øjne, eller flakker de rundt inde bagved?

Så hvad gør vi så med den der kontrol?

Når nu du ved, at du er udfordret i forhold til din kontrol, kan du jo overveje, hvad det vil give dig, hvis du bliver bedre til at slippe den bare lidt?

Hvis du ikke selv kan se nogle fordele ved at slippe noget af din kontrol, så kan jeg nemlig godt love dig, at du heller ikke kommer til det 😉

Men hvad kunne være fordelen ved at slippe lidt af kontrollen?

Som jeg ser det, så er der nogle klare fordele:

  • Plads til mere spontanitet og umiddelbar glæde
  • Plads til mere leg og flere grineflip
  • Mindre stress
  • Mere energi
  • Mere overskud og livskvalitet
  • Færre “indre kampe

Og listen er helt sikkert meget længere, og du har garanteret også nogle punkter på din liste, som jeg ikke har på min. For vores kontrol ser nemlig vidt forskelligt ud, alt efter hvem vi er.

Hvad kan du gøre?

Hvis du finder ud af, at du gerne vil arbejde med at slippe din noget af din kontrol, så kan du begynde at udfordre sig selv i det små, med følgende øvelser:

  • Sæt dig i 10 minutter med lukkede øjne og træk vejret dybt
  • Sæt din yndlingsmusik på, skru helt op og dans like no one sees you. Ryst bagdelen, sving med hofterne, giv den gas. Overdriv gerne hele dansen, for at mærke hvad der sker
  • Når du opdager, at du er ved at forsøge at kontrollere noget, som ikke er i din kontrol, så sig højt “PYT”. Se hvad der sker, når du ikke blander dig
  • Vær bevidst om spændinger i de kropsdele, som jeg skrev om herover
  • Kom til kropsterapi, og lad mig hjælpe dig med at slippe kontrollen igennem samtalen og kroppen

Det er ikke meningen, at vi skal være fuldstændige uden kontrol. Der er også mange fordele ved at have noget kontrol i sit liv. Men i den tid, som vi lever i lige nu, har langt de fleste af os alt, at for meget kontrol. Det giver os stress, angst og depressioner på den lange bane.

Hvordan har du det med kontrol og kontroltab? På en skala fra 1-10, hvor 1 er “Jeg har ingen problemer med kontrol og kontroltab” og 10 er “Er du da sindssyg? Jeg skal ikke nyde noget af ikke at have kontrol over alt og alle”, hvor ligger du så henne?

Du ønskes en dejlig dag <3

Kærligst Mette

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.